Hry o Marii. Heřmanovo mysterium o dobru (a zlu)

Datum: 16.04.2019, Zdroj: klasikaplus.cz, Autor: Petr Veber

„Pěvci, tanečníci, sboristé a herec Daniel Bambas se mísí a v promyšleném pohybu a v souladu se scénografií, včetně svícení, vytvářejí nádherné obrazy naplněné poselstvím.“

„Je vzrušující sledovat i tematické a stylové a hudební souvislosti s jinými díly Bohuslava Martinů.“

„Prostoru na Výstavišti by Hry o Marii vyhovovaly ve spojení s Heřmanovou poetiku lépe než co jiného.“

Continue Reading

Hudební výlety po stopách velikánů

TISK , Datum: 09.04.2019 , Zdroj: MŮJ SVĚT , Strana: 80 , Autor: Marcela Škardová , Rubrika: Cestování , Země: Česká republika

Víte, kde Antonín Dvořák našel inspiraci k opeře Rusalka, kde poprvé zazněla většina Janáčkovy tvorby nebo co má společného Bedřich Smetana s Týnem? Každý umělec za sebou zanechá stopy a v případě slavných hudebních osobností je poučné i zábavné je sledovat. A také poslouchat, protože se všemi jmény se pojí řada nesmrtelných skladeb a mnohé současné hudební události.

Continue Reading

Co chystá letos „Smetanka“?

Datum: 05.04.2019, Zdroj: 5plus2, Strana: 23, Autor: PETR BROULÍK, Vytištěno: 820 802, Rubrika: východní čechy, Země: Česká republika

Jeden z největších hudebních festivalů v zemi láká na „rekordní“ počet oper, slavný rockový muzikál a 25 dnů plných setkání s řadou skvělých interpretů.

Celou druhou půlku června a první červencové dny si milovníci nejen vážné hudby vyhrazují v kalendáři na festival Smetanova Litomyšl. Letos se koná už jeho 61. ročník a návštěvníci se mají opravdu na co těšit.

ZPRÁVY Z DOMOVA

TISK, Datum: 01.04.2019, Zdroj: Hudební rozhledy, Strana: 26, Vytištěno: 3 000, Rubrika: Zprávy z domova, Země: Česká republika

HUDBA V ČECHÁCH

Za první den předprodeje vstupenek na 61. ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl se vyprodalo 13 z 4 1 pořadů. Jen za první hodinu bylo prodáno 3427 vstupenek a dalších 7000 zarezervováno. Tradičně je mezi prvními vyprodaný slavnostní zahajovací koncert, potom Hvězdy operního nebe s Olgou Peretyatko, Čajkovského orchestr Moskva nebo oba koncerty na přání Freeman show, kde organizátoři přidávali jeden odpolední koncert navíc. Vstupenky již nejsou k dostání na vystoupení Magdaleny Kožené, operu Leoše Janáčka Liška Bystrouška, obě představení muzikálu Jesus Christ Superstar a pořad Tango na cestách. Vyprodal se i výběr z nejslavnějších árií a sborů z oratorií Georga Friedricha Hándela v podání barytonisty Adama Plachetky a závěrečné Velké finále.

(zkráceno)

Jaro nejen astronomické

TISK, Datum: 01.04.2019, Zdroj: Haló noviny, Strana: 9, Autor: Tomáš HEJZLAR, Vytištěno: 43 000, Rubrika: Kultura - hudba, Země: Česká republika

Jak spěl čas i jeho proměny Chmurná zima popustila otěže svěží době jara. Ráno nás budí cvrkot velkých symfonií nejrůznějších ptačích zvuků, země rozpukává z předchozího krunýře, jak to kdysi hudebně dokonale ztvárnil třeba Igor Stravinskij ve své známé orchestrální poémě Svěcení jara.