Zahradami bude znít nejen klavír

3.7.2018   Svitavský deník   str. 1   Titulní strana (ik)

Národní festival Smetanova Litomyšl vstoupil do posledního týdne letošního jubilejního 60. ročníku. Vrcholí také program v Klášterních zahradách.

Ojedinělá příležitost

3.7.2018   Haló noviny   str. 10   Servis - TV programy (the)

Jednou z nejočekávanějších událostí právě probíhajícího Národního festivalu Smetanova Litomyšl (SL) je zítřejší zcela první veřejné provedení nového původního nastudování inscenace Smetanovy slavnostní opery Libuše. Představí se soubory pražského Národního divadla (ND).

Pokračovat ve čtení

Zajděte se pobavit do zahrad

30.6.2018   Svitavský deník   str. 1   Titulní strana (sme)

Pokud zvažujete, jak strávíte víkend, a jste z Litomyšle nebo si do města uděláte výlet, zajděte v sobotu do klášterních zahrad. Čeká vás tady bohatý celodenní program, který doprovází právě probíhající hudební festival Smetanova Litomyšl. Své si zde najde skoro každý, připravené jsou soutěže, workshopy a promítání. Vydat se můžete i na prohlídku městem.

Smetanova Litomyšl uvedla operu Její pastorkyňa

2.7.2018   Mladá fronta DNES   str. 18   Kraj Pardubický (jah)

Festival Smetanova Litomyšl má za sebou sobotní nádherné provedení Janáčkovy opery Její pastorkyňa v podání sólistů, sboru a orchestru Janáčkovy opery Národního divadla Brno. „Dirigovat toto představení v tomto obsazení a s tímto orchestrem je pro mě zážitek,“ řekl dirigent Marko Ivanović. V roli Jenůfy zazářila jedna z nejobsazovanějších českých sopranistek současnosti Pavla Vykopalová, v roli vražednice Kostelničky slavná maďarská sopranistka Szilvia Rálik (na snímku). Ode dneška do závěrečného sobotního koncertu nabízí festival ještě dalších deset představení.

Festival i pro nejmenší

2.7.2018   Haló noviny   str. 9   Kultura, hudba   (the)

Občasné místní »lokálpatriotství« je sice někdy vnímáno spíše jen z pozic nejrůzněji prospěchářských, existují však také veskrze pozitivní výjimky. Třeba ve východočeské Litomyšli takové zaujetí prospívá městu i širokému okolí. Napomáhá totiž rozvíjení kulturních aktivit rovněž v rámcích celostátních.