Opera – nadčasový fenomén

TISK , Datum: 05.08.2019 , Zdroj: Haló noviny , Strana: 9 , Autor: Tomáš HEJZLAR , Vytištěno: 43 000 , Rubrika: Kultura, hudba , Země: Česko

Hudebně dramatické umění je svým významem i posláním jedním z nejstarších uměleckých útvarů, současně je také realizačně pravděpodobně nejnáročnější. Spojuje totiž více složek, než je obvyklé během představení činoherních či baletních.

Festivaly zanechávají celoživotní stopy

TISK , Datum: 27.07.2019 , Zdroj: Haló noviny , Strana: 4 , Autor: Tomáš HEJZLAR , Vytištěno: 43 000 , Rubrika: Z kultury , Země: Česko

Kulturní dění neustává ani v létě, dokonce možná naopak. Je léto, každoroční čas, kdy se kultura namísto uzavřených prostor objevuje ponejvíce v přírodních plenérech. Pozitivním znakem posledních tří desetiletí je skutečnost, že se oproti dřívějšku festivalové aktivity rozrostly do až neuvěřitelné šíře. Kromě výjimek mívají dobrou - ba výbornou - úroveň.

Číslo dne: 28 942

WEB , Datum: 24.07.2019 , Zdroj: svitavsky.denik.cz +1 , Autor: ik, Obsahové duplicity: 25.07.2019 - Svitavský deník N1

Hlediště, jeviště i zastřešení festivalu Smetanova Litomyšl je rozebráno, uklizeno. Stopy po 61. ročníku zmizely.

Během 25 festivalových dní se uskutečnilo 43 pořadů, z toho bylo 16 oper. Na pořadech se podílelo 3 213 účinkujících. Radost pořadatelé udělali všem 28 942 návštěvníkům, kteří zaplnili 96 procent celkové kapacity.

Čtvrtstoletí muzikálu Jesus Christ Superstar u nás!

WEB , Datum: 22.07.2019 , Zdroj: mistnikultura.cz +9 , Autor: Jan Adam, Obsahové duplicity: 21.07.2019 - bulvar24.cz N1 URL, scena.cz N1 URL, tydeniky.cz N1 URL, 19.07.2019 - aplausin.cz N1 URL, cysnews.cz N1 URL, topvip.cz N1 URL, hudebniknihovna.cz N1 URL, 18.07.2019 - jomagazin.cz N1 URL, prahadnes.info N1 URL

Před čtvrt stoletím, tedy 25 lety, se konala v pražském Divadle Spirála české premiéra rockového muzikálu Tima Rice a Andrew Lloyda Webbera Jesus Christ Superstar. Přesně na den to bylo 22. července parného léta 1994.

Kultura versus (ne)kulturnost

TISK , Datum: 18.07.2019 , Zdroj: Haló noviny , Strana: 10 , Autor: (the) , Vytištěno: 43 000 , Rubrika: Servis - TV programy , Země: Česko

Před několika dny úspěšně skončil festival »Smetanova Litomyšl« (SL). Za poctivou a všestranně vyprofilovanou – umělecky přesvědčivou – kulturou se tam každoročně sjíždějí zájemci z celé republiky. Bylo tomu tak i letos. Obdobně osobitou dramaturgii nabízí také třebas právě probíhající »Hudební festival Znojmo«. Naopak blížící se - každoročně nadměrně okázalý - Mezinárodní hudební festival (MHF) v Českém Krumlově bývá programově problémovější.