HUDBA V ČECHÁCH

4.4.2018   Hudební rozhledy   str. 32   Zprávy z domova

Hudební festival Smetanova Litomyšl 7.3. zahájil prodej vstupenek. Lidé za čtyři hodiny vykoupili čtvrtinu pořadů. Letos se koná 60. ročník, festival zahajuje 14. 6. a trvá do 7. 7. Nabídne čtyři desítky představení a koncertů, ale i další doprovodné aktivity. Pořadatelé na letošní ročník pozvali mexického tenoristu Javiera Camarenu a chystají koncerty, které budou akcentovat 100. výročí státnosti. Vyprodané už jsou například pořady Tutti Vivaldi, Bachova Velká mše h moll a dva koncerty Jaromíra Nohavici s Janáčkovou filharmonií, Verdiho Maškarní ples, recitál Adama Plachetky, pořad Český poutník, Smetanova opera Libuše a L2: Brána života.

Šance pro mladé talenty

27.3.2018   Haló noviny   str. 10   Servis - TV programy   (the)

Letošní 60. ročník Národního festivalu Smetanova Litomyšl (SL) se blýskne nejen výkony špičkových domácích i zahraničních těles a sólistů, ale také koncerty mladých talentů. Pořadatelé se totiž rozhodli najít interpretační esa také z nastupující generace hudebníků v podobě připravovaného projektu »Zahraj si na Smetanově Litomyšli!«.

Festival hledá nové talenty

23.3.2018   Svitavský deník   str. 2   Svitavsko   (pš)

Kromě profesionálních umělců mohou vystoupit v rámci Smetanovy Litomyšle i nové talenty z nastupující generace hudebníků. Festival spustil projekt „Zahraj si na Smetanově Litomyšli!“. Ten je určen studentům konzervatoří, mladým hudebním tělesům, sborům i sólistům.

Smetanova Litomyšl

20.3.2018   ČRo Pardubice   str. 3   13:00 Události regionu

Petra BERÁNKOVÁ, moderátorka

--------------------

Jubilejní 60. ročník Smetanovy Litomyšle doprovodí nová publikace. Mapuje historii hudebního festivalu, který vznikl v roce 1946. Vydavatelé knihu věnovali loni zesnulému šéfdirigentovi České filharmonie Jiřímu Bělohlávkovi. Pokračuje umělecký ředitel Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský.

Zájem o vstupenky na Smetanovu Litomyšl

9.3.2018   ČT 1   str. 10   18:00 Události v regionech - Praha

Bohumil KLEPETKO, moderátor

--------------------

Za první 3 dny prodeje se doslova zaprášilo po většině vstupenek na letošní ročník hudebního festivalu Smetanova Litomyšl. Zcela vyprodaná je polovina všech představení. Program festival klasické hudby má letos připomenou 100. výročí vzniku Československé republiky. Víc k tomu přímo z Litomyšle řekne Lucie Chytilová a má při sobě i hosta, kterého za chvíli sama představí. Kolik vstupenek tedy ještě v předprodejích zbývá? A na jaká představení?