Unikátní dokument

29.6.2017    Týdeník Květy    str. 49   lidé ze společnosti

Příběh velké české umělkyně, operní pěvkyně a herečky Soni Červené představila v celovečerním dokumentu režisérka Olga Sommerová v rámci Národního festivalu Smetanova Litomyšl.

Film má prostý název Červená.

Zvedl Litomyšl ze sedadel

28.6.2017    Orlický deník    str. 1   Titulní strana

SMETANOVA LITOMYŠL přivítala temperamentní Budapešťský cikánský symfonický orchestr. Pondělní koncert měl řadu „nej“. Mimo jiné při něm na jevišti bylo nejvíc cimbálů, a to šest. Stovka hudebníků zahrála adaptace klasiky, včetně Smetanovy Vltavy, i maďarské čardáše a balady. Publikum opakovaně aplaudovalo vestoje.

Pokračovat ve čtení

Cikánský temperament zvedl Litomyšl ze sedadel

28.6.2017    Chrudimský deník    str. 1   Titulní strana

Festival navštívila operní pěvkyně Soňa Červená

26.6.2017    Svitavský deník    str. 2   Svitavsko a okolí  (pš)

Neuvěřitelný příběh operní pěvkyně, který se odehrál na pozadí světových dějin, které ovlivnily nejen osud Soni Červené. Tak by se dal ve stručnosti popsat dokument režisérky Olgy Sommerová. Předpremiéry tohoto filmu se konaly v Praze u příležitosti Pražského jara a v Litomyšli během Smetanovy Litomyšle.

Fotografie ukazují zákulisí festivalu

23.6.2017    Mladá fronta DNES    str. 16   Kraj Pardubický   (tum)

Součástí Smetanovy výtvarné Litomyšle je letos také výstava fotografií, které ukazují zákulisí festivalu. Jejich autorem je Vojtěch Hurych, který za jednu z nich získal v loňském roce ocenění Czech Press Photo.