Soňa Červená představila nové CD

7.8.2017    Hudební rozhledy    str. 33   Zprávy z domova   Richard Winter

Světoznámá operní pěvkyně Soňa Červená představila veřejnosti v rámci festivalu Smetanova Litomyšl své nové CD Melodramy. Nahrávka obsahuje tři nejčastěji uváděná díla melodramatického repertoáru operní divy. Malý recitál na novém CD představuje Červenou nejdříve v melodramu Bouře a klid od hudebního skladatele Otomara Kvěcha. Autorkou druhého melodramu Kafkovy sny je skladatelka Sylvie Bodorová, poslední nahrávkou je Melodram Kuchyňská revue Bohuslava Martinů, komorní sextet, k němuž napsal textové vložky Jan Budín.

FOK uvedl posmrtně mši Karla Růžičky

7.8.2017    Hudební rozhledy    str. 26   Festivaly, koncerty  Vladimír Říha

Na posledním koncertě sezóny 2016/2017 se ve dnech 7. a 8. 6. povedlo Symfonickému orchestru hl. města Prahy FOK uvést v Praze dramaturgický poklad, který zakončil tuto pro FOR velice dobrou sezónu. V nastudován í Jana Kučery se dostalo plnému sálu (píši o čtvrtku) programu, který spojoval americkou jazzově orchestrální klasiku, skladby Georga Gershwina, s nově uvedenou symfonickou verzí známé Celebration Jazz Mass loni zesnulého Karla Růžičky.

Úspěšná premiéra Smetanových skladeb v aranžích harfistky Jany Bouškové

7.8.2017    Hudební rozhledy    str. 17   Festivaly, koncerty  Markéta Jůzová

Harfistka světového renomé Jana Roušková obohatila repertoár pro královský nástroj erbovními díly Bedřicha Smetany, které zazněly v premiéře 24. 6. v rámci 59. Národního festivalu Smetanova Litomyšl 2017. Na slavnostním koncertě zpíval po jejím boku významný basista Richard Novák. Výjimečný program, poeticky nazvaný „Kdo v zlaté struny zahrát zná", přilákal do Zámecké jízdárny mnoho návštěvníků.

Nejen pastorální Händelovská kratochvíle v Nových Hradech

7.8.2017    Hudební rozhledy    str. 16   Festivaly, koncerty   Helena Havlíkové

Litomyšl, Zámecké nádvoří, Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže, Zámecká jízdárna; Nové Hrady, zámek

Už šestý rok festival Smetanova Litomyšl kromě „velkých" představení převzatých z českých a moravských operních divadel zařazuje ve svých dramaturgických přesazích do programu i svou vlastní barokní operní stagionu. Ač by se to nabízelo, nehraje takovou produkci v klasicistním rodinném divadle litomyšlského zámku - návštěvníci do něj mohou nahlédnout pouze při prohlídce tohoto areálu. Osvěžující tradice barokních oper je založena na synergii zámku a zahrad v Nových Hradech včetně přírodního amfiteátru, které a tak citlivou péčí zvelebují manželé Kučerovi, a na zasazení inscenace do širšího kontextu dvorských hudebních a divadelních kratochvílí včetně požitků kulinářských. Dnes někdy až umanuté úsilí souborů staré hudby o tzv. historickou interpretaci tak v Nových Hradech dostává další podstatný životadárný rozměr, při kterém diváci nemusejí jen způsobně sledovat operní představení, ale mohou přímo zakusit atmosféru tehdejších dvorských zábav.

Pokračovat ve čtení

Škoda letos trhá prodejní rekordy

8.8.2017    AUTOmakers    str. 6   Rozhovor  (eha)

LUBOŠ VLČEK

Značka Škoda v prvním pololetí pokračovala v celosvětovém růstovém kursu. Za prvních šest měsíců zaznamenala česká automobilka 585 000 dodaných vozů a překonala tak rekordní loňský výsledek o 2,8 %. Červnových 105 200 dodávek zákazníkům představuje historický rekord. Vývoj prodejů v Česku komentuje ředitel ŠKODA AUTO ČR Luboš Vlček.